Isnin, 12 April 2010

Ramai Wanita yang akan Menghuni Neraka
                                                                  -Gambar hiasan-

Sayidina Ali ra menceritakan suatu ketika melihat Rasulullah menangis manakala ia datang bersama Fatimah. Lalu keduanya bertanya mengapa Rasul menangis. Beliau menjawab, "Pada malam aku di-isra'-kan, aku melihat perempuan-perempuan yang sedang disiksa dengan berbagai siksaan. Itulah sebabnya mengapa aku menangis. Karena, menyaksikan mereka yang sangat berat dan mengerikan siksanya.

Putri Rasulullah kemudian menanyakan apa yang dilihat ayahandanya. "Aku lihat ada perempuan digantung rambutnya, otaknya mendidih. Aku lihat perempuan digantung lidahnya, tangannya diikat ke belakang dan timah cair dituangkan ke dalam tengkoraknya. Aku lihat perempuan tergantang kedua kakinya dengan terikat tangannya sampai ke ubun-ubunnya, diulurkan ular dan kalajengking.

Dan aku lihat perempuan yang memakan badannya sendiri, di bawahnya dinyalakan api neraka. Serta aku lihat perempuan yang bermuka hitam, memakan tali perutnya sendiri. Aku lihat perempuan yang telinganya pekek dan matanya buta, dimasukkan ke dalam peti yang dibuat dari api neraka, otaknya keluar dari lubang hidung, badannya berbau busuk karena penyakit sopak dan kusta.

Aku lihat perempuan yang badannya seperti himar, beribu-ribu kesengsaraan dihadapinya. Aku lihat perempuan yang rupanya seperti anjing, sedangkan api masuk melalui mulut dan keluar dari duburnya sementara malikat memukulnya dengan pentung dari api neraka," kata Nabi.


Fatimah Az-Zahra kemudian menanyakan mengapa mereka disiksa seperti itu? Rasulullah menjawab, "Wahai putriku, adapun mereka yang tergantung rambutnya hingga otaknya mendidih adalah wanita yang tidak menutup rambutnya sehingga terlihat oleh laki-laki yang bukan muhrimnya.

Perempuan yang digantung susunya adalah istri yang 'mengotori' tempat tidurnya. Perempuan yang tergantung kedua kakinya ialah perempuan yang tidak taat kepada suaminya, ia keluar rumah tanpa izin suaminya, dan perempuan yang tidak mau mandi suci dari haid dan nifas. Perempuan yang memakan badannya sendiri ialah karena ia berhias untuk lelaki yang bukan muhrimnya dan suka mengumpat orang lain.

Perempuan yang memotong badannya sendiri dengan gunting api neraka karena ia memperkenalkan dirinya kepada orang yang kepada orang lain bersolek dan berhias supaya kecantikannya dilihat laki-laki yang bukan muhrimnya. Perempuan yang diikat kedua kaki dan tangannya ke atasubun-ubunnya diulurkan ular dan kalajengking padanya karena ia bisa shalat tapi tidak mengamalkannya dan tidak mau mandi junub.

Perempuan yang kepalanya seperti babi dan badannya seperti himar ialah tukang umpat dan pendusta. Perempuan yang menyerupai anjing ialah perempuan yang suka memfitnah dan membenci suami." Mendengar itu, Sayidina Ali dan Fatimah Az-Zahra pun turut menangis. Dan inilah peringatan kepada kaum perempuan.

9 ulasan:

 1. Ya ALLAH jauhkanlah aku dari seksaan api neraka. Hindarilah aku dari dosa-dosa dan perbuatan yg berdosa Ya ALLAH...

  BalasPadam
 2. Ikutlah perintah yg disuruh, Insya'Allah selamat di dunia dan Akhirat..sama2 kita saling mengigati..

  BalasPadam
 3. ya, wanita mudah dapat pahala tp paling mudah dpt dosa.. betulkan!

  info yg berguna, peringatan buat kami kaum wanita.

  BalasPadam
 4. akak dh follow. slmt menulis blog =)

  BalasPadam
 5. Salam,

  Terima kasih untuk peringatan ini!!

  BalasPadam
 6. "Juallah duniamu dengan akhirat,maka engkau akan untung semuanya, tetapi jangan engkau jual akhirat dengan dunia, kerana engkau akan rugi semuanya..."

  BalasPadam
 7. Sama kita perhatikan orang di sekeliling kita,andai terdaya nasihatilah mereka,semoga kita semuamendapat hidayah

  BalasPadam
 8. baik lelaki mahupun wanita, masing2 ade kelemahan dan keistimewaan tersendiri, tiada siapa yg tahu siapa yg lbih berdosa n siapa yg lbih byk pahala...jd,jg keperibadian masing2 agar tdk mudah terpesong....buat baik dibls baik, jahat dibls jahat....=)

  BalasPadam
 9. salam,
  terima kasih ats peringatn ni..

  BalasPadam

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...